26 Mart 2016 Cumartesi

Paskalya İle İlgili Her Şey 


Diriliş Bayramı, adı üstünde olduğu gibi Rabbimiz Mesih İsa'nın ölümü yenerek dirilmesinden dolayı kutlanılan bir bayramdır.

Bu bayramdan önce İsa Mesih'in çölde 40 gün sınanıp hiçbir şey yememesini anmak için 40 gün süreyle oruç tutulur.

İsteyen bu 40 günü tamamen tutar. Ama oruç tutmanın mecbur olduğu iki gün (Küller Çarşambası ve Büyük Cuma) muhakkak oruç tutulur.

Oruç dönemi insanın kendisini alçaltması, Rabbini, O'nun ölümünü ve dirilişini düşünerek duaya yönelmesi zamanıdır.

Bu alçalma döneminden sonra da Rabbin dirilişi kutlanır. Yumurta yeniden doğuşu, yeni yaşamı, dirilişi temsil eder.

Bu nedenle bayramda yumurtalar boyanarak dağıtılır. İsteyen herkese yumurtalar dağıtılabilir, bir sınırlama yoktur.

Kırmızı olması da bu gelenekten kaynaklanır. Paskalya sabahı kahvaltı da yada ayın sonrası cemaat yumurta tokuşturmak suretiyle bunu kutlar.

Yumurtaları birbirine vururken bir taraf `Isa dirildi` derken karşısındaki `evet gerçekten dirildi` diye cevap verir.

Bu dünyadaki tüm dillerde aynı şekilde olur. `Hristos anesti`- `Alithos anesti` yada `Jesus has risen` - `Indeed has risen` gibi..


paskalya bayramı nedir?



















Latince: Pascha,

Yunanca: Πάσχα, Pascha,

Aramice: פֶּסחא, "Pasḥa"

Hıristiyanlıktaki en eski 1 ve en önemli 2 bayram.

İsa'nın çarmıha gerildikten sonra 3. günde dirilişi kutlanır.

Doğu ve Batı kiliseleri arasında farklılıklar olmakla beraber, Paskalya dönemi yaklaşık olarak

Mart ayın sonundan Nisan sonuna kadar olan dönemdir.

Her sene sabit bir tarihte gerçekleşmeyen ve dünya kiliselerinin çoğunda Pazar günü kutlanan

Paskalya Günü ise, Kıyam Yortusu, Diriliş Pazarı ya da Diriliş Günü olarak da adlandırılır.

PASKALYA BAYRAMI NEDİR?

İsa’nın dirilişini dile getiren Paskalya, Hıristiyanlık’ın en büyük bayramı sayılır.

Paskalya Günü, ilkbahar gün dönümünün yaşandığı 21 Mart’ta dolunayın görülmesinden

sonraki ilk pazar günüdür. Bu nedenle Paskalya Günü’nün tarihi değişebilmekle birlikte

genellikle, Paskalya tarihi için nisan ayının ikinci pazarı önerilir.

PASKALYA BAYRAMI EATALY'DE KUTLANIYOR!

Lezzet düşkünlerinin yaşam alanı Eataly İstanbul, 26-27 Mart 2016 tarihleri 12:00-18:00 arası

Paskalya Bayramı’nı kutluyor. Eataly’nin çocuk misafirlerine özel Kidsnook eğitmenleri eşliğinde

yapılacak etkinlik süresince rengarenk yumurta boyama aktivitesi gerçekleşecek. Ücretsiz

gerçekleşecek aktiviteler boyunca çocukların hayal gücü ve yaratıcılıkları Eataly’de sergilenecek.

YUMURTA NEDEN BOYANIR?



paskalya yumurtası neden boyanır


Bu bayramın simgeleri olan tavşan ve yumurta, bereketin sembolü olarak kabul ediliyor.

Tavşan, doğurganlığı; yumurta yeniden yaşamı ifade ediyor.

Bir inanışa göre, İsa çarmıha gerildiğinde yaralarından kanı akar, yere düşen bir damla kırmızı Paskalya yumurtasını oluşturur.

Annesi Meryem dua ederek ve ağlayarak yanında durmaktadır.

 Meryem’in gözyaşları bu kırmızı yumurtaya damlayarak ince desenler oluşturur.

Bunu diğer yumurtalar izler.

Meryem bütün yumurtaları bir mendile toplayarak, oğlunun cenazesi için izin almak üzere Pontius Pilate’e doğru yola çıkar.

Yol boyunca rastladığı her çocuğa barış içinde bir yaşam sürmelerini öğütleyerek bir yumurta verir.

Pilate’in sarayına vardığında Meryem bayılır ve mendilindeki yumurtalar yuvarlanarak dünyanın her yerine dağılır.

O günden beri dünyanın her yerinde insanlar Paskalya zamanı yumurtaları süsleyerek sevgi ve barış simgesi olarak birbirlerine verirler.

 Bu yüzden yumurta süsleme törensel bir havada gerçekleşir. Boyama işlemine başlanmadan önce dualar edilir.

 Bu dualar, yumurtanın verileceği kişiye mutluluk, neşe ve iyi şans getirmesi ve onu kötülüklerden koruması adına yapılır.

Paskalya Çöreği


paskalya poğaça tarifi















Malzemeler

Yarım büyük su bardağı ılık su
yarım büyük su bardağı ılık süt
yarım paket yaşmaya
yarım yemek kaşığı toz şeker (mayalanması için)
1 çay bardağı un (mayalanması için)
yarım büyük su bardağı toz şeker
yarım yemek kaşığı mahlep
2 küçük yumurta
125 gram tereyağ
aldığı kadar un (yaklaşık 3-4 büyük bardak )
Üzerine sürmek için;

Yapılışı

1 yumurta sarısı

1 tutam pudra şekeri

1 miktar fındık ya da badem kırığı

Lezzetli Bir Paskalya Çöreği İçin:

Öncelikle ılık suyun içinde mayayı şekeri eritip 10 dakika mayalanmaya bırakıyoruz.

10 dakika sonra içine ılık sütü ve 1 çay bardağı unu ilave edip biraz çırpıp ağzını kapatıp yaklaşık 15

dakika daha mayalanmaya bırakıyoruz. Bir kasenin içinde yumurtayı yarım büyük su bardağı şekerle

çırpıp mayanın içine ilave ediyoruz ve sırayla eritip ılımış olan tereyağımızı mahlebimizi de ilave

ettikten sonra biraz daha karıştırıp unu eleyerek ilave ediyoruz. Kulak memesi kıvamında yumuşak

bir hamur elde edip ağzını kapatıp yaklaşık 1 saat mayalanmaya bırakıyoruz. Ve mayalanan hamuru

büyük çörekleriniz olsun istiyorsanız 15 eşit parçaya küçük istiyorsanız 30 eşit parçaya bölüyoruz.

Saç örgüsü yapmak için 3 eşit parça hamuru uzunlamasına yuvarlıyoruz. Ve şekil verdikten sonra

tepsiye aralıklarla dizip tekrar yarım saat mayalanmaya bırakıyoruz ve üzerine yumurta sarısını

sürüp fındık kırıklarını serpip önceden ısıtılmış 220 derecelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz.


* * * * *


paskalya, paskalya çöreği, paskalya ne zaman 2016, paskalya ne zaman, paskalya yumurtası, paskalya poğaça, paskalya tarifi, paskalya bayramı nedir, paskalya tatili, paskalya nedir?,

1 yorum: